Climate Proof Zomerhofkwartier

See also:
ZoHo-booklet

Climate Proof ZoHo shows the implementation of the Rotterdam Climate Adaptation Strategy on the district scale. For the coming years we pinpointed ZoHo as the urban laboratory in Rotterdam where promising climate measures are combined with the urban transition and its local initiatives. Climateproof ZoHo aims to make the Zomerhofkwartier a more resilient and vital district at the same time.

The Zomerhofkwartier and Agniesebuurt are among the areas in deltacity Rotterdam that are vulnerable for the effects of heavy rainfall, longer periods of drought and heat stress. With our Benthemplein Watersquare, a first step is taken in climate proofing ZoHo. Next step is to enlarge the climateproof area. After years of decline, local entrepreneurs, creative professionals and neighbourhood associations have settled in ZoHo to experiment with re-programming the area and new ways of development. Climate Proof Zomerhofkwartier initiative combines the urban transformation with innovative resiliency measures based on the Rotterdam Adaptation Strategy. The process included a deep analysis of the district climate conditions and a series of workshops where Zomerhofkwartier inhabitants and professionals were working together to define specific strategies and a shared perspective to follow.

In this perspective, an abundance of hard surfaces makes place for a structure of more soft and green public spaces that can hold water by infiltration and local storage. This adds to a more attractive network of streets and public spaces. Following this perspective, several pilot projects are located in the district. Some of them can already be enjoyed, others will be realized soon. Adaptation is linked to the planned sewage renewal. Climate proofing ZOHO is a process and a work in progress:

Benthemplein watersquare already has become a renowned innovation that combines temporal water storage with the improvement of the quality of urban public space (see project information).

Polder roof project proposes the transformation of the roof of the ‘Katshoek’ parking garage into an attractive green roof that stores and reuses rainwater from the nearby buildings in a controlled way for urban agriculture. It will also become a place for everyday recreation and outdoor events.

Katshoek Rain(a)way Garden is part of the new Heer Bokelweg streetprofile in which an abundance of hard surface is being decreased. In the context of a colourful linear garden, innovative Rain(a)way tiles by Fien Dekker will be integrated and tested.

ZoHo Rainbarel is a participative water storage system. It is designed by Studio Bas Sala to be an icon for ZOHO and a smart solution for rain water reuse and storage at the same time.

Greening Hofbogen aims at climate proofing the monumental structure of the ‘Hofpleinlijn’. Analyses show, that there is a potential for a substantial greening of the facades and sidewalks. Illustrative in this is the Post-Office (SCHOP) project. The intervention on their ‘Hofboog’ facade addresses issues like restoring urban ecosystems, edible growth, rainwater reuse and public urban furniture.

ZoHo Raingarden turns an abundance of hard surface and underused parking spaces at the entry of the ZOHO district into an attractive welcome garden that collects rainwater from nearby buildings and public spaces. Effectively on the spot this project has already started. In just two days and zero budget we created the first piece of ZoHo Raingarden. Together with the local community we started to depave the Vijverhofstraat to make it greener, friendlier and climate proof.